Balans in je leven


“Mens sana in corpore sano”
“Een gezonde geest in een gezond lichaam.”

Die oude Romeinen wisten al dat je beide nodig hebt voor een goed leven.

4 kamers

Ik heb ooit een artikel gelezen waarin iemand stelde dat een mens ‘4 kamers’ heeft: een fysieke kamer, een mentale kamer, een spirituele kamer en een sociale kamer. Ik kon mij daar heel goed in vinden.
Het is dus niet genoeg om alleen aan je lichaam te werken, maar je moet ook aan je geest werken en ook aan je sociale omstandigheden. Het belangrijkste is dat er een soort balans is.

Balans

Je hebt vast en zeker ooit de uitdrukking gehoord: alles waar ‘te’ voor staat is niet goed. De kunst is om balans te vinden zodat er geen ‘te’ is. Maar aangezien iedereen z’n eigen leven heeft en het verschilt van persoon tot persoon, moet je zelf uitzoeken wat jouw persoonlijke balans is.
Zie jezelf als een tafel met 4 poten. Als er iets aan 1 poot mankeert dan wiebel je al, maar als er iets aan 2 poten mankeert dan gaat het niet goed, laat staan als er 3 poten niet goed zijn, dan val je om.

Fysiek

Dus zorg goed voor je lichaam, eet gezond, beweeg genoeg, ga regelmatig naar de kapper, verwen jezelf eens met een pedicure behandeling, of een ontspanningsmassage. Wees goed voor jezelf!

Mentaal

Mentale vlak is wat ingewikkelder, maar zolang je beseft dat waar je aan denkt groter wordt, kan je daar actie ondernemen en bewust je gedachtegang veranderen. Positieve affirmaties en positief denken is heel belangrijk! Je wordt er sterker van en je kan meer genieten. Want als het regent, kan je wel gaan klagen, maar daar gaat de regen niet van stoppen. Dus maak er zelf iets leuks van, je kan lachen of je kan huilen, maar het blijft regenen. De keus is aan jou.

Sociaal

Sociale contacten zijn belangrijk voor mensen, ook al ben je een einzelgänger! Een goed gesprek met vrienden, een kopje koffie met je ouders, een arm om je heen wanneer je het nodig hebt. Dit heeft veel meer inpact dat je terugtrekken in je vertrouwde ruimte met alleen je negatieve gedachtes en verder alles afsluiten.

Spiritueel

Op spiritueel vlak is de keus heel ruim. Kies iets wat bij jou past en beoefen dat regelmatig. Of het nou bidden is, tot welke God dan ook, of mediteren, in de natuur wandelen en daarvan bewust genieten, zo lang je maar je gedachten een tijdje los maakt van de dagelijkse beslommeringen en beseft dat er meer is in het leven.

 

Op deze site is al genoeg te vinden voor een paar ‘kamers’. Aan de rest wordt nog druk gewerkt. Dus kom regelmatig terug om te kijken, of nog beter: meld je aan voor de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van alle nieuwe ontwikkelingen!

 

balans in je leven

Recent Posts