Oorzaak behandelen!


Wat hier in de westerse wereld/gezondheidszorg vaak gebeurt, is dat men het gevolg, het resultaat ergens van gaat behandelen in plaats van de oorzaak. Simpel voorbeeld: hoofdpijn! Wanneer je hoofdpijn hebt, kijkt niemand waar dat vandaan komt. Men neemt een paracetamol en de hoofdpijn verdwijnt! Maar is dat zo? Nee, de pijn is er nog steeds, alleen er is een verdoving ingenomen zodat we het niet meer voelen. Gelukkig werkt dit in de meeste gevallen. Behalve in die ene, en dan heb je pech.

Alhoewel er wel vooruitgang in zit, zo is het ook met overgewicht. Ben je te zwaar? Dan moet je minder eten. Dus ga je op dieet en je valt af. En na een tijdje stagneert het afvallen en men roept ‘dit dieet werkt niet’ en gaat terug naar de oude ingesleten eetgewoontes. En ik zeg het vaker: als je altijd doet wat je altijd deed, zal je altijd krijgen wat je altijd kreeg! Dus je komt weer aan. En na een tijdje komt het volgende dieet langs en begin je met frisse moed aan.

Zelden staat men stil bij de vraag: waarom eten/snoepen mensen te veel? En zelfs wanneer ze dat doen, dan is het antwoord ook niet altijd makkelijk te vinden. Terwijl als je dat antwoord gevonden hebt, en dat gaat/laat behandelen, dan is de kans op succes veel groter en ook blijvend. Want afvallen is niet eens het moeilijkste deel, het gewicht laag houden is vele malen moeilijker.

Waarom?

De volgende vragen zijn voor de verder gezonde mensen, mensen die geen diabetes hebben, of slecht werkende schildklier, medicijnen slikken waar ze van aankomen of wat dan ook.
Heb jij er al bij stilgestaan waarom jij overgewicht hebt? Wat eet jij te veel? Waarom en wanneer eet jij teveel? Wat gebeurt er dat je weer stopt met een dieet?

Zo niet, begin dan daar. En denk er lang en goed over na, wat drijft je, waar ben je bang voor. En zoek dan daar een behandeling voor, misschien een dieet. Want op ieder potje past een deksel, maar het is niet dezelfde deksel! Oftewel: een bepaald dieet zal voor de één wel werken maar voor de ander niet.

Ga op zoek naar wat voor jou werkt!
En als je het niet zelf kan vinden, zoek hulp!

Recent Posts