Wat is emotie eten?

Er zijn verschillende redenen waarom men overgewicht kan hebben. Soms komt het door medicijnen (prednison staat er bekend om maar ook de pil soms), of door gezondheidsproblemen (schildklier werkt niet goed). Kan ook door de opvoeding komen (eet je bord leeg!) of het kan komen doordat men eten inzet om heftige emoties te onderdrukken (emotie eten).

Emotie eten is wanneer men door emotie gedreven wordt om te eten en niet door honger. Het doel is om onprettige gevoelens te verdoven of juist fijne gevoelens, die vaak aan bepaald eten (en een geliefd persoon) gekoppeld zijn, op te roepen. Het gaat meestal om ongezonde voeding.

Laten we kijken wat dit in de praktijk betekent en wat we er aan kunnen doen.

Wat ís emotie eten?

Emotioneel eten, emo eten of emotie eten, is eigenlijk een verkeerde oplossing voor een probleem.

Wanneer we niet eten om ons lichaam te voeden maar om andere behoeftes te bevredigen. Om ons te kalmeren, verdoven, afleiden, het is een aangeleerde manier om met moeilijke situaties om te gaan.

Of het angst, verdriet, frustratie, boosheid, onrust, twijfel, onzekerheid, mislukking of behoefte is, als je voedsel als oplossing gebruikt, dan is dat emotie eten.

Het wordt niet voor niets ‘troosteten’ of ‘comfortfood’ genoemd.

Waarom eten we onze emoties weg?

Niemand vindt het fijn om zich rot te voelen. Maar wanneer wij in onze jeugd niet geleerd hebben om met onze emoties om te gaan, ze te uiten, maar met eten te verdoven, dempen, dan gebruiken we eten om dat rotgevoel weg te krijgen.

Een heel herkenbaar voorbeeld is van wanneer een kind valt en huilt, een oma of moeder er aan komt hollen met een lolly. Pijn en verdriet verdoven met een snoepje.

Of wanneer kinderen gepest of buitengesloten worden, dan worden ze thuis ook vaak getroost met voedsel en snoep. Goed bedoeld, maar met hele vervelenden gevolgen.

Voorbeeld van andere oorzaken van emotioneel eten:

  • misbruik, in welke vorm dan ook
  • tekort aan liefde, vaak van ouders als ze veel afwezig zijn
  • eet je bord leeg opvoeding, schuldgevoel om eten weg te gooien
  • ontbreken van controle, bv scheiding ouders
  • behoefte aan bepaalde emoties die met bepaald eten en/of persoon geassocieerd wordt

Waarom diëten niet werken bij emotioneel eten

De simpele reden waarom diëten hier niet werken is omdat het probleem niet het eten is, dat is een gevolg, een reactie op iets.

De oorzaak is soms een heftig en soms een zeurderig vervelend, negatief gevoel op de achtergrond.

Dus als een emotie eter op dieet gaat, zal die het dieet tot de eerste of misschien tweede emotie uitbarsting volhouden en dan toch bezwijken. Want de trigger verandert niet als je aan de wortels en magere kipfilet gaat.

Sterker nog, het maakt het nog erger. Want na de zoveelste dieet mislukking voelen ze zich ook nog eens schuldig, zwak, gefrustreerd, onzeker en nog meer. En dan gooien ze het dieet uit het raam en komen de kilo’s die ze afgevallen zijn, plus nog een paar extra kilo’s, weer aan.

Dus om deze vicieuze cirkel te doorbreken, zal je iets anders moeten doen dan wat je tot nu toe gedaan hebt: lijnen.

Einstein waanzin

9 tips om emotie eten xxxx

De makkelijkste manier om met emotie eten om te gaan is afleiding zoeken, ga IETS doen. Helaas levert deze manier geen blijvende veranderingen op, het is wel een snelle oplossing.

Onderstaand vind je een paar voorbeelden:

  • Ga met de hond lopen, of stukje wandelen als je geen hond hebt.
  • Zet een leuke playlist op, trek de gordijnen dicht en ga dansen.
  • Pak je tas en ga naar de sportschool, of trek je sportkleding aan en zet een youtube trainings video op. 15 min Zumba doet wonderen!
  • Hang een briefje op de koelkast of snoepkast ‘HEB JE ECHT HONGER?’
  • Ga mediteren of zoek een ontspannings mp3 om te beluisteren
  • Pak een spannend boek of je favo magazine (als het maar niet 1 met recepten is)
  • Bel een vriend of vriendin voor een leuk gesprek
  • Zet een interessante podcast op tijdens het stofzuigen of ander werk.

Hoe los je emotioneel eten blijvend op? 

Om emotioneel eten blijvend op te lossen moet je het grondig aanpakken. Allereerst moet je een tijdje bijhouden wanneer er iets fout gaat en vooral hoe je je voelt. Dan ontdek je een rode draad en wellicht meerdere rode draden.

Je gaat op zoek naar de oorzaak van die rode draden en daar zoek je dan een oplossing voor. Dat kan een mindset verandering zijn, gewoontes veranderen of een trauma verwerken.

Ben jij een emotie eter?

Waarschijnlijk weet jij al het antwoord op deze vraag, maar mocht je nog twijfelen, beantwoord de onderstaande vragen voor jezelf.

  • Loop jij naar de koekjeskast als je verdrietig-boos-gefrustreerd bent?
  • Is het pak koekjes ineens op zonder dat je het doorhad?
  • Voel je je soms ineens misselijk en kom je er achter dat je al een halve bak ijs op hebt zonder er van genoten te hebben?
  • Voel je je schuldig na ze een schranspartij en ga je dan nog meer eten?
  • Vind jij eten ‘gezellig’?
  • Heb jij al tig diëten geprobeerd maar ben je nog steeds niet op je gewenst gewicht?

Wat nu?

Wellicht vond je dit heel interessant om te lezen. Maar wat nu?

Als jij de vorige vraag voornamelijk met ja hebt beantwoord, dan is mijn advies: kijk op de Moeiteloos Slank pagina om te kijken of dit wat voor jou is.

Als je vragen hebt, mail ze en ik antwoord op werkdagen binnen 24 uur.

Als je twijfelt, je bent er nog niet aan toe om het aan te pakken, klik dan op het X rechts boven en ga voor jezelf bedenken ‘wat en wanneer dan wel’.

Wat je ook besluit, ik wens je heel veel succes met alles!



>